Eredivisie clubs

In de Eredivisie spelen in totaal 18 profclubs. De wedstrijden vinden meestal in het weekend plaats, verspreid over vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag. Hieronder kun je een klein overzicht vinden dan de teams die in de Eredivisie uitkomen.

ADO Den Haag

ADO Den haag is de voetbalclub uit Den haag. Het thuistenue bestaat uit de kleuren geel en groen. De mascotte van de club is Storky de ooievaar. In totaal heeft ADO twee keer het kampioenschap gewonnen en twee keer de KNVB beker. In het jaar 2012/2013 is het team 9e geworden en had zodoende een plaats in het linkerrijtje verworven, maar komen net te weinig punten tekort om mee te doen aan de play-offs voor de Europa League. ADO is meerdere malen slecht in het nieuws gekomen door de te fanatieke supporters die de stadions van andere clubs vernielde. Om deze reden werden er al meerdere keren wedstrijden tussen Ajax en Ado zonder (uit)supporters gespeeld.

Ajax

Ajax is de voetbalclub uit de hoofdstad Amsterdam en is waarschijnlijk de bekendste club uit Nederland. Het thuistenue van de club bestaat uit de kleuren rood en wit. De mascotte van Ajax is Lucky de lynx. De thuiswedstrijden van Ajax worden in de Arena gespeeld. Ajax behoort tot de drie traditionele topclubs. De wedstrijden met Feyenoord worden vaak als een echte klassieker gezien, door de jarenlange rivaliteit. Dit komt voornamelijk door het feit dat deze club bijna altijd een hoge stand op de ranglijst heeft gehad en in totaal al 32 keer landskampioen is geworden. Daarnaast heeft de club 18 keer de KNVB beker gewonnen, 7 keer de Johan Cruijff Schaal en 4 keer de Europacup. In het jaar 2012/2013 is de club landskampioen geworden, eveneens als de twee jaren hiervoor.

AZ

AZ is de voetbalclub uit Alkmaar. Het thuistenue bestaat uit de kleuren rood en wit. AZ is de afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie en ontstond door een fusie van Alkmaar '54 en FC Zaanstreek. Eén van de belangrijkste investeerders en tevens voorzitters van de club was Dirk Scheringa, van de DSB Bank. In totaal is AZ 2 keer landskampioen geworden, waarvan de laatste keer in 2009 was. Daarnaast is de club in 1981 tot de finale van de UEFA cup gekomen, waarna ze deze verloor. AZ heeft 4 maal de KNVB beker gewonnen en 1 keer de Johan Cruijff Schaal. In het seizoen 2012/2013 is de club op een 'teleurstellende' 10e plaats geëindigd.

FC Groningen

FC Groningen is de voetbalclub uit Groningen. Het thuistenue bestaat uit de kleuren wit en groen. De mascotte van de voetbalclub is de ijsbeer Groby. De wedstrijden worden gespeeld in het welbekende Euroborg stadion. De grootste rivaal van FC Groningen is SC Heerenveen en een wedstrijd tussen beide teams wordt ook wel de 'Derby van het Noorden genoemd'. FC Groningen behoort tot de subtop en is nog nooit Landskampioen geworden. Wel is de club een keer in de finale van de KNVB beker gekomen, waarbij de club door PSV verslagen werd. De belangrijkste speler die bij Groningen is doorgebroken is waarschijnlijk Arjen Robben. Daarnaast hebben Erwin en Ronald Koeman ook lange tijd bij de club gespeeld. In het seizoen 2012/2013 is de club op de zevende plek gekomen, waardoor het mag deelnemen aan de play-offs van de Europa League.  

FC Twente

FC Twente is de voetbalclub uit Enschede. Het thuistenue bestaat volledig uit de kleur rood. De thuiswedstrijden worden in de Grolsch Veste gespeeld. FC Twente is ontstaan uit een fusie tussen Sportclub Enschede en de Enschedese Boys. Op het moment dat de club tegen Heracles Almelo moet spelen (ook een ploeg uit de Twente streek) wordt er van de Twentse Derby gesproken. Een kenmerk van het logo van FC Twente is de Twentse ros die erop afgebeeld staat. Deze dient als symbool voor strijdvaardigheid en onverzettelijkheid. In 2009/2010 heeft FC Twente het beste resultaat tot nu toe gehaald, in dit jaar werden ze namelijk landskampioen. Met name door de spelers Bryan Ruiz, Marc Janko en Theo Janssen wonnen de Twentenaren vele wedstrijden. In totaal heeft FC Twente nog driemaal de KNVB beker gewonnen en eenmaal de Johan Cruijff Schaal. In het seizoen 2012/2013 is het team zesde geworden.

FC Utrecht

FC Utrecht is de voetbalclub uit Utrecht. Het thuistenue bestaat uit de kleuren rood en wit. De mascotte is Tiger de tijger. Alle thuiswedstrijden worden in stadion de Galgenwaard gespeeld. FC Utrecht is nog nooit uit de Eredivisie gedegradeerd. De club is ontstaan uit een fusie van USV Elinkwijk, DOS en Velox. Utrecht supporters wijzen vaak naar Ajax als het gaat om de grootste rivaal. De wedstrijden tussen beide ploegen leveren vaak een prachtige strijd en verrassende eindstand op. FC Utrecht heeft nog nooit de competitie gewonnen en is zodoende nog nooit landskampioen geworden. Wel heeft het driemaal de KNVB Beker gewonnen en eenmaal de Johan Cruijff schaal. In het seizoen 2012/2013 is de club op een goede 5de plaats geëindigd.

Feyenoord

Feyenoord is de voetbalclub uit Rotterdam. Het thuistenue bestaat uit de kleuren rood en wit. De mascotte van Feyenoord is officieel Coentje, die vernoemd is naar clubicoon Coen Moulijn. In 2007 hebben de supporters echter de gorilla Bokito tot mascotte gebombardeerd, nadat deze uit zijn kooi was ontsnapt. Sinds 2013 is er echter weer een nieuwe onofficiële mascotte, namelijk de olifant Ollie die te zien was in een reclame met Giovanni van Bronckhorst. Alle thuiswedstrijden worden gespeeld in de Kuip. Dit stadion wordt als één van de mooiste en indrukwekkendste stadions van Nederland gezien. Feyenoord behoort evenals Ajax en PSV tot de drie traditionele topclubs. De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden ook wel de Klassieker genoemd, vanwege de jarenlange historische rivaliteit tussen beide teams. In totaal heeft Feyenoord 14 keer het landkampioenschap gewonnen, 11 keer de KNVB beker en 1 keer de Europacup. In het seizoen 2012/2013 is de club op de derde plek geëindigd.

Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is de voetbalclub uit Deventer. Het thuistenue bestaat uit de kleuren geel en rood. De mascotte is de Arend Kootje. Vanaf 2008 vliegt er voor iedere thuiswedstrijd een zeearend door het stadion. Go Ahead heeft de laatste jaren niet veel meer gepresteerd op sportief vlak, waardoor het in de Eerste divisie terecht was gekomen. Uiteindelijk zijn ze in het jaar 2012/2013 gepromoveerd, waardoor ze dit seizoen weer in de Eredivisie te bewonderen zijn. Nog voor de Eredivisie bestond, of in ieder geval zoals wij die hedendaags kennen, is Go Ahead vier keer landskampioen geworden. Eén van de bekendste spelers die tijdens zijn loopbaan bij Go Ahead Eagles heeft gespeeld, was Bert van Marwijk.

Heracles Almelo

Heracles Almelo is de voetbalclub uit Almelo. Het thuistenue bestaat uit de kleuren zwart en wit. De mascotte van Heracles is Bultje het konijn. De club is naar de Griekse halfgod Herakles vernoemd. De thuiswedstrijden worden in het Polman stadion gespeeld. Heracles Almelo heeft lange tijd tussen de Eredivisie en de Eerste divisie gebungeld. Hier is in 2005/2006 echter verandering ingekomen, doordat de club vanaf die tijd continu in de Eredivisie heeft gespeeld. Op het moment dat de club het tegen FC Twente moet opnemen, wordt er ook wel van de Twentse Derby gesproken. In het seizoen 2012/2013 is Heracles Almelo op de 12e plaats geëindigd.

NAC Breda

NAC Breda is de voetbalclub uit Breda. Het thuistenue bestaat uit de kleuren geel en zwart. De thuiswedstrijden worden in het Rat Verlegh Stadion gespeeld, die plaats biedt aan 19.000 mensen. De club is ontstaan uit een fusie tussen NOAD (Nooit opgeven altijd doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) en heeft hier ook de naam aan te danken; NAC (NOAD ADVENDO Combinatie). In principe telt de club nog alle namen, waardoor het de op één na langste clubnaam van de wereld is. De bekendste oud-speler van NAC is waarschijnlijk Pierre van Hooijdonk. In het jaar 1921 is de club een keer landskampioen geworden, daarnaast heeft het in 1972 ook een keer de KNVB beker gewonnen. In het seizoen 2012/2013 is de club 13e geworden.

NEC

NEC is de voetbalclub uit Nijmegen. Het thuistenue bestaat uit de kleuren groen, rood en zwart. De mascotte is een legionair compleet met zwaard en schild en wordt Bikkel genoemd. De letters N.E.C staan voor Nijmegen Eendracht Combinatie. De thuiswedstrijden worden in het Goffertstadion gespeeld. De grootste rivaal van de club is Vitesse. Zodra er een wedstrijd tussen beide ploegen wordt gespeeld, wordt dit ook wel de Derby van het Oosten, of de Derby van Gelderland genoemd. NEC is nog nooit landskampioen geworden en heeft ook nog nooit de KNVB beker of de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In het seizoen 2012/2013 is de club 15e geworden.

PEC Zwolle

PEC Zwolle is de voetbalclub uit Zwolle. Het thuistenue bestaat uit de kleuren blauw en wit. De mascotte van PEC is Zwolfje de blauwe wolf. De thuiswedstrijden worden in het IJsseldelta stadion gespeeld, deze biedt aan 12.500 toeschouwers plaats. De grootste rivaal van PEC is Go Ahead Eagles. Een wedstrijd tussen beide teams wordt ook wel de IJsselderby genoemd. PEC Zwolle heeft lange tijd in de Eerste Divisie gespeeld, maar is nu alweer een jaar terug in de Eredivisie. Het hoogste resultaat dat de club ooit in de Eredivisie heeft behaald is de achtste plek. Daarnaast heeft de club ook twee keer in de finale van de beker gestaan, maar deze nooit gewonnen. In het seizoen 2012/2013 is de club op de 11de plaats beland.

PSV

PSV is de voetbalclub uit Eindhoven. Het thuistenue bestaat uit de kleuren wit en rood. De mascotte is Phoxy de vos. De grote sponsor van PSV is de multinational Philips, die eveneens in Eindhoven is gevestigd. PSV behoort tot de traditionele top 3 van het Nederland betaald voetbal. In het jaar 2013/2014 bestaat de club 100 jaar, waardoor het thuistenue eenmalig is verandert naar rood met gouden letters. PSV is de ideale opstap geweest voor een aantal grote voetballers. Hierbij valt te denken aan Ruud van Nistelrooy, Mark van Bommel en Philip Cocu. De voetbalclub is al 21 keer Nederlands kampioen geweest, heeft negen keer de KNVB beker gewonnen en 9 keer de Johan Cruijff Schaal. Daarnaast heeft het ook de Europacup en de UEFA cup 1 keer gewonnen. In het seizoen 2012/2013 is de club op de tweede plek, net achter Ajax, geëindigd.

RKC Waalwijk

RKC Waalwijk is de voetbalclub uit Waalwijk. Het thuistenue bestaat uit de kleuren geel en blauw. De mascotte is RiKCy de leeuw. De thuiswedstrijden worden in het Mandemakers Stadion gespeeld. De letters RKC staan voor de woorden Rooms Katholieke combinatie. RKC is ontstaan uit een fusie van HEC, WVB en Hercules. In 2009 is gebleken dat de club in grote financiële moeilijkheden zat en hierdoor bijna failliet was. Dankzij een compromis tussen meerdere partijen bleef de club voortbestaan en speelt het tegenwoordig weer volop mee in de Eredivisie. In het seizoen 2012/2013 is de club op de 14de plek geëindigd.

Roda JC Kerkrade

Roda JC is de voetbalclub uit Kerkrade. Het thuistenue bestaat uit de kleuren geel en zwart. De mascotte is Lucky de hond. De club is na de degradatie van VVV Venlo de enige Limburgse club die nog actief is in de Eredivisie. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Parkstad Limburg Stadion en biedt plaats aan ongeveer 20.000 mensen. Roda JC is al sinds 1973 onafgebroken actief in de Eredivisie en is zodoende nog nooit gedegradeerd. In 1995 is Roda JC de runner up van de Eredivisie geweest, maar is dus geen landskampioen geworden.  Wel heeft de club de KNVB beker 2 keer gewonnen. Daarnaast heeft het nog 4 keer in de finale van de beker gestaan en 2 keer in de finale van de Johan Cruijff Schaal. In het seizoen 2012/2013 is de club 16e geworden.

SC Cambuur

SC Cambuur is de voetbalclub uit Leeuwarden. Het thuistenue bestaat uit de kleuren geel en blauw. Cambuur is in het seizoen 2013/2014 weer terug in de Eredivisie, doordat de club kampioen is geworden in de Eerste divisie.  De naam van de club is ontstaan doordat het vernoemd is naar de wijk waar het sportpark gelegen was, namelijk de Cambuursterhoek. In 2006 ging de club bijna failliet, maar dit is uiteindelijk toch nog voorkomen. De club heeft is nog nooit landskampioen geweest en heeft ook nog nooit de KNVB beker of de Johan Cruijff Schaal gewonnen.

SC Heerenveen

SC Heerenveen is de voetbalclub uit Heerenveen. Het thuistenue bestaat uit de kleuren blauw en wit en beschikt daarnaast ook over rode hartjes, ofwel de Friese kleuren. De mascotte van Heerenveen is Heero. Op het moment dat Heerenveen tegen FC Groningen moet voetballen, wordt er ook wel gesproken over de Derby van het Noorden.  De club uit Friesland heeft nog nooit de Eredivisie gewonnen. Wel heeft het eenmaal de KNVB Beker gewonnen. Daarnaast is de club ook 9 keer kampioen in de Noordelijke eerste klasse geworden. In het seizoen 2012/2013 heeft de club de achtste plek behaald.

Vitesse

Vitesse is de voetbalclub uit Arnhem. Het thuistenue bestaat uit de kleuren geel en zwart. De mascotte van Vitesse is Vito, een witte arend. De club heeft een aantal grote financiële problemen gekend, maar hier lijkt een einde aan te zijn gekomen dankzij de overname door Merab Zjordania. Deze heeft als doel gesteld dat Vitesse binnen een aantal jaar landskampioen wordt. Dit jaar was Vitesse al goed op weg, door lange tijd in de top 3 te blijven staan. De aartsrivaal van Vitesse is NEC.  De wedstrijden tussen beide teams wordt ook wel de Derby van Gelderland of de Derby van het Oosten genoemd. De club heeft nog nooit een noemenswaardige prijs gewonnen. In het seizoen 2012/2013 is de club 4de geworden.

Copyright 2023 - Voetbalmax.nl | Sitemap