Eredivisie

In Nederland is voetbal de meest populaire sport. Deze sport wordt nog steeds het meest beoefend door jongens, maar het damesvoetbal is ook steeds meer in opkomst. De meeste voetballes hebben zich aangesloten bij de zogenoemde voetbalclubs. Om alles in goede banen te leiden, zijn er verschillende competities en klassen gemaakt, waarin de teams tegen elkaar moeten voetballen. Op deze manier is het krachtsverschil niet al te groot en heeft iedereen een reële kans om te winnen en zodoende kampioen te worden. Op het moment dat een team kampioen is geworden, gaat deze naar een hogere klasse. De allerhoogste klasse is de Eredivisie, deze wordt ook op tv uitgezonden. Daarna komen de Eerste en Tweede divisie die ook beide populair zijn.

De Eredivisie

De Eredivisie is de hoogste betaalde voetbalklasse van Nederland. In deze competitie komen de 18 beste voetbalteams van het land uit. De kampioen van deze competitie kan zich met recht landskampioen van Nederland noemen. Al sinds 1954 werd er een zogenoemde kampioenscompetitie gehouden. Dit wordt ook wel als de voorloper van de Eredivisie gezien. In 1956 werd de structuur van de kampioenscompetitie veranderd naar de structuur zoals we die hedendaags kennen. Sinds 2005 kent deze competitie de officiële naam Eredivisie. Deze competitie start meestal in de maand augustus en eindigt in de maand mei. De teams in deze competitie moeten twee keer tegen elkaar strijden, waarvan 1 keer thuis en 1 keer uit. De winnaar krijgt 3 punten en bij een gelijkspel krijgen beide teams 1 punt. Zodoende kan er aan de hand van de puntentelling een uiteindelijke winnaar worden aangewezen. De samenvattingen van de wedstrijden uit de Eredivisie worden iedere zondag uitgezonden, daarnaast is het ook mogelijk om de hele wedstrijd te bekijken op Eredivisie Live.

De Eerste en Tweede divisie

Na de Eredivisie komt de Eerste divisie. Deze divisie wordt ook wel de Jupiler league vernoemd, als verwijzing naar de hoofdsponsor Jupiler. Deze divisie is net als de Eredivisie in 1956 opgericht. Ook de Tweede divisie werd op dat moment opgericht. Voor een aantal jaar vormde deze drie divisies het profvoetbal, ofwel het betaalde voetbal. Door toedoen van saneringen in het voetbal, werd de Tweede divisie in 1971 opgeheven, waardoor er een groot aantal clubs naar het amateurvoetbal werden teruggezet. Hedendaags bestaat de Eerste divisie nog steeds en deze vormt vaak het startpunt voor spelers die net niet goed genoeg zijn voor de Eredivisie. Het team dat kampioen wordt van deze competitie, promoveert naar de Eredivisie. Daarnaast mogen er 8 teams deelnemen aan de play-offs die bepalen welke teams nog meer naar de Eredivisie mogen. De samenvattingen van de wedstrijden uit de Jupiler League worden meestal op vrijdagavond uitgezonden.

Artikelen

Eredivisie clubs

In de Eredivisie spelen in totaal 18 profclubs. De wedstrijden vinden meestal in het weekend plaats, verspreid over vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag. Hieronder kun je een klein overzicht vinden dan de teams die in de Eredivisie uitkomen.

ADO Den Haag

ADO Den haag is de voetbalclub uit Den haag. Het thuistenu

Lees meer...

Copyright 2023 - Voetbalmax.nl | Sitemap